top of page
Zoeken

Teken bij honden en katten

Teken zijn kleine bloedzuigende parasieten. Ze kunnen zich vasthechten op de huid van je huisdier. Wanneer deze parasieten zich vasthechten aan een gastheer, kunnen er ernstige gezondheidsklachten ontstaan. Hoe voorkom je dit en hoe kun je dit behandelen? Dit wordt allemaal uitgelegd in dit artikel.




Hoe herken je een teek?

Een teek is te herkennen aan een kleine en spinachtige lichaamsvorm. Ze leven in bosrijke gebieden, struikgewas of hoog gras. Ze wachten tot een goed moment om zich vast te hechten aan een gastheer om zich te voeden met bloed. Wanneer een teek volwassen is, hebben ze acht poten en variëren ze in grootte. Ze zijn moeilijk te ontdekken, vooral wanneer ze zich in de vacht van je huisdier verbergen.


Risico's van teken

Een tekenbeet kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor zowel honden, katten als mensen. Wanneer een teek zich vasthecht op de huid kan dit voor huidirritatie zorgen. Een teek kan bloedarmoede veroorzaken en de ziekte van Lyme overbrengen. De ziekte van Lyme kan symptomen veroorzaken zoals;

  • Kreupelheid

  • Koorts

  • Uitdroging

  • Geen of weinig eetlust

  • Sloomheid

  • Nierproblemen

  • Gezwollen lymfeklieren


Let op:

Symptomen kunnen bij honden en katten verschillen van die bij mensen. Huisdieren ontwikkelen geen rode kring rond de beet.


Teken preventief behandelen

Er zijn meerdere manieren om teken bij je hond of kat te voorkomen. Verschillende tekenwerende producten zoals Scalibor halsbanden, Vectra 3D spot-on behandelingen of Bravecto tabletten. De producten zorgen voor extra veiligheid, maar zijn nooit 100% beschermend. Controleer daarom dagelijks je huisdier op teken en let op eventuele klachten.


Verwijderen van teken

Als je een teek ontdekt op je huisdier, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik hiervoor een tekentang of een pincet en pak hem zo dicht mogelijk op de huid vast. Trek de teek recht van de huid af en zorg ervoor dat de teek in zijn geheel verwijderd is. Bij twijfel is het verstandig om je dierenarts te raadplegen.


Voorkomen beter dan genezen

Wanneer je een teek hebt verwijderd, betekend dit niet dat ze niet meer kunnen terugkomen. Vergeet daarom niet preventieve maatregelen te nemen tegen deze parasieten. Weten welke producten je het beste kunt gebruiken tegen teken? Bekijk het assortiment voor zorgvuldig geselecteerde producten!

Commentaires


bottom of page